A Fesztivál

Magyar Filmtavasz illetve Magyar Filmősz című filmfesztiválunkat 2001-ben szerveztük meg először Krakkóban, a Cracovia Expressz Alapítvány / Krakkói Magyar Centrum önállóan jegyzett, saját projektjeként. Szemlénk azóta hagyománnyá nőtte ki magát és a lengyel moziba járó közönség egyik kedvenc programjává vált: nem csak Krakkó kulturális életébe épült be szervesen, de egész Lengyelországot meghódította. Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, külföldi magyar filmes rendezvénysorozat, mely ciklikusan, egy egész országot lefedve kerülne megrendezésre.

A közkedvelt, fiatalos lendületű program a magyar filmművészet legfrissebb és legsikeresebb alkotásainak bemutatása mellett hazánk lengyelországi népszerűsítését is hatékonyan szolgálja. Fesztiválunk célja a legújabb hazai filmművészet kiemelkedő alkotásainak bemutatása Lengyelországban. Lehetőséget kívánunk teremteni az érdeklődő lengyel közönség számára, hogy évente egyszer alkalma legyen megismerkedni a magyar filmművészet mai irányzataival, legfrissebb filmtermésével és legifjabb alkotóival.

A Magyar Filmtavasz vagy Magyar Filmősz vetítéseinek keretében általában tíz friss magyar alkotást – általában öt-öt díjazott nagyjátékfilmet és kisfilmet – mutatunk be a lengyel közönségnek, olyan műveket, amelyeket más fórumon nem lenne alkalmuk megtekinteni. A magyar filmtermésből minden évben igyekszünk úgy válogatni, hogy lehetőleg minden korosztály érdeklődését kielégítsük. Évtizedes tapasztalatok után bátran állíthatjuk, hogy az új magyar film megtalálta állandó közönségét Lengyelországban, vetítéseinkre évről-évre egyre több néző látogat el. Külön öröm számunkra, hogy a filmekre nem csupán a szórványmagyarság vagy a művészfilm-kedvelők, de zömmel a lengyel átlagnézők és a fiatal korosztály vált jegyet. Krakkóban a látogatók létszáma átlagosan kb. 450 fő, a többi nagyvárossal együtt közel 5000 fő vesz részt vetítéseinken.

KONTAKT

CRACOVIA EXPRESSZ MAGYAR-LENGYEL KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY

© Minden jog fenntartva.
 • CÍM:
  1077 BUDAPEST, REJTŐ JENŐ UTCA 6. 5/2.
 • ADÓSZÁM:
  18102808-1-42
 • IBAN:
  HU92 1199 1092 0617 9234 1000 0001
 • SWIFT:
  GIBAHUHB
 • WEB:
  magyarfilmtavasz.com
  hungary.art.pl
 • EMAIL:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.