Cannes-ban díjazott filmmel indult a jubileumi 10. Magyar Filmtavasz Krakkóban

 • Kezdőlap
 • Archív
 • Cannes-ban díjazott filmmel indult a jubileumi 10. Magyar Filmtavasz Krakkóban


A jubileumi 10. Magyar Filmtavaszt 2012 őszén rendeztük meg Lengyelország 10 nagyvárosában (Krakkó, Varsó, Poznań, Wrocław, Rzeszów, Lublin, Toruń, Katowice, Nowy Sącz, Łódź). A civil erőkből működő Krakkói Magyar Centrum által szervezett nagyszabású rendezvénysorozat vendégei Kocsis Ágnes rendező és Andrea Roberti forgatókönyvíró voltak.

Az immár hagyománynak számító, 10. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Filmtavasz keretében mindig az utóbbi szezon legfrissebb hazai filmterméséből válogatunk, alkalmat adva a lengyel közönségnek, hogy megismerkedjen az új magyar alkotásokkal. Az őszi áttekintés keretében Gyöngyössy Bence: Utolsó rapszódia, Bergendy Péter: A vizsga és Nagy Viktor Oszkár: Apaföld című játékfilmjei mellett két nemzetközileg is elismert magyar alkotás – Kocsis Ágnes Cannes-ban FIPRESCI díjat nyert Pál Adrienn és Tarr Béla Berlinben Ezüst Medvével díjazott Torinói ló című filmje – is vetítésre került. A játékfilmeket egy-egy magyar animációsfilm előzte meg (Ballai Tóth Roland: Ára 2,70; Rofusz Ferenc: Ticket; Cakó Ferenc: Érintés; Tóth Pál: Kicsi rigó; Neuberger Gizella: Zöldségleves) illetve bemutattuk a Krakkói Magyar Centrum saját készítésű dokumentumfilmjét, a Ducki Tomek által rendezett Báthory Expressz című roadmoviet is.

A 10. Magyar Filmtavasz ünnepélyes jubileumi megnyitójára október 19-én került sor Krakkóban, a szemlét dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár nyitotta meg. A rendezvény a Magyar Filmunió, a Kecskemétfilm valamint lengyel partnerek és több tucat önkéntes segítségével jött létre, fő támogatója a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A 12 éve közhasznú alapítványként működő Magyar Centrum kortárs hazai filmművészet alkotásait népszerűsítő szemléje 2001-ben indult, azóta a német, francia és spanyol filmnapokkal együtt nem csak Krakkó kulturális életébe épült be szervesen, de egész Lengyelországot meghódította. A kezdetben csak Krakkóban szervezett, élénk közönség-, és sajtóvisszhangra számító rendezvénysorozathoz évről-évre egyre több lengyelországi nagyváros csatlakozik.

Plakát

KONTAKT

CRACOVIA EXPRESSZ MAGYAR-LENGYEL KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY

© Minden jog fenntartva.
 • CÍM:
  1077 BUDAPEST, REJTŐ JENŐ UTCA 6. 5/2.
 • ADÓSZÁM:
  18102808-1-42
 • IBAN:
  HU92 1199 1092 0617 9234 1000 0001
 • SWIFT:
  GIBAHUHB
 • WEB:
  magyarfilmtavasz.com
  hungary.art.pl
 • EMAIL:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.