12. Magyar Filmtavasz 9 lengyel nagyvárosban


2018-ban immár 12. alkalommal rendeztük meg Lengyelországban a Magyar Filmtavaszt, amely kilenc nagyvárosba látogatott el: a krakkói nyitány után Varsóban és Toruńban folytatódott, tiszteletét tette Lublinban, Nowy Sączban, Łódźban, Wrocławban és Katowicében, végül pedig Poznańban zárult.

A Krakkói Magyar Centrum évtizedes hagyománnyal bíró programja lehetőséget kíván teremteni a lengyel közönség számára, hogy megismerkedjen a magyar filmművészet legfrissebb filmtermésével és legifjabb alkotóival. Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, ciklikus magyar filmes rendezvénysorozat, amely egy egész országot lefedve annak 8-10 nagyvárosában kerülne megrendezésre évről-évre.

A 2018. évi magyar filmszemlén tíz új produkció (5 nagyjáték- és 5 rövidfilm) került bemutatásra a lengyel közönségnek. A fesztivált a hazai nézők nagy kedvence, Herendi Gábor Kincsem című filmje indította, amelynek főhőse a nevezetes magyar kanca, a világ legsikeresebb versenylova. A többek között a Fantasporto Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyvnek szóló díját elnyerő Az állampolgár, Vranik Roland filmje, illetve a Dialógus, Fabricius Gábor rövidfilmje, új perspektívákat kínálnak az Európába érkező menekültekről szóló diskurzusban. Régiónk történelmének nehézségeivel Török Ferenc elismerések sorával díjazott filmje, az 1945 szembesítette a nézőt. A válogatás másik fekete-fehér alkotása, a Férfikor (rend. Politzer Péter) három budapesti férfi mindennapjaiból villant fel jeleneteket. A fesztivált egy különleges csemege, az athéni Anatomy, Crime & Horror fesztiválon a legjobb speciális effektek, a legjobb operatőr (Nagy András) és a legjobb mellékszereplő (Anger Zsolt) díjával kitüntetett film, a Hurok zárta.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásának köszönhetően Herendi Gábor rendező is ellátogathatott Krakkóba a fesztiválra.

Plakát

KONTAKT

CRACOVIA EXPRESSZ MAGYAR-LENGYEL KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY

© Minden jog fenntartva.
 • CÍM:
  1077 BUDAPEST, REJTŐ JENŐ UTCA 6. 5/2.
 • ADÓSZÁM:
  18102808-1-42
 • IBAN:
  HU92 1199 1092 0617 9234 1000 0001
 • SWIFT:
  GIBAHUHB
 • WEB:
  magyarfilmtavasz.com
  hungary.art.pl
 • EMAIL:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.