Mészáros Márta a 13. Magyar Filmtavasz díszvendége


13. alkalommal rendeztük meg Lengyelországban a Magyar Filmtavaszt, amely 2019-ben tíz nagyvárosba: Krakkóba, Varsóba, Szczecinbe, Toruńba, Újszandecbe, Katowicébe, Wrocławba, Lublinba, Łódźba és Poznańba látogatott el. A filmszemle díszvendége a lengyel közönség által is ismert és nagyra becsült Mészáros Márta és forgatókönyvírója: Pataki Éva, valamint Kolovratnik Krisztián, aki a Budapest Noir krakkói bemutatójára érkezett Lengyelországba.

A civil szervezetként működő Krakkói Magyar Centrum önálló programja 2001 óta teremt lehetőséget a lengyel közönségnek, hogy megismerkedjen a hazai filmművészet legfrissebb alkotásaival. Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, külföldi magyar filmes rendezvénysorozat, mely ciklikusan, egy egész országot lefedve kerülne megrendezésre. A szemle fővédnöke a varsói Magyar Nagykövetség és a krakkói Magyar Főkonzulátus, fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap, lengyel részről pedig a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.
A Magyar Filmtavasz keretében 2019-ben tizenegy új, számos rangos, külföldi fesztiválon díjazott produkció (6 nagyjáték- és 5 rövidfilm) került bemutatásra a lengyel közönségnek.

A szemlét a nagy külföldi elismerésnek is örvendő Aurora Borealis – Északi fény indítja, amely a Cannes-i Nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. Bemutatásra került Gárdos Éva, Hollywoodban a legjobb külföldi filmzene díját elnyerő Budapest noir, Bogdán Árpád Bulgáriában, Spanyolországban és Németországban is fődíjas Genezis, Lengyel Balázs Triestben közönségdíjas Lajkó – Cigány az űrben című játékfilmje, valamint Révész Bálint Tajvanon és Lipcsében is elismeréseket begyűjtő Nagyi Projekt című dokumentumfilmje is.

A rövidfilmek szekciójában a lengyel közönségnek alkalma volt megtekinteni Pápai Pici Varjúháj, Gyimesi Anna Negyven év, hegyi Olivér Take me please, Dudás Balázs Welcome és Varga Tímea Még nem című díjazott alkotásait is. A Krakkói Magyar Centrum mai magyar filmművészetet népszerűsítő szemléje 2001 óta a német, francia és spanyol filmnapokkal együtt nem csak Krakkó kulturális életébe épült be szervesen, de egész Lengyelországot meghódította és a lengyel moziba járó közönség egyik kedvenc programjává vált.

Plakát

KONTAKT

CRACOVIA EXPRESSZ MAGYAR-LENGYEL KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY

© Minden jog fenntartva.
 • CÍM:
  1077 BUDAPEST, REJTŐ JENŐ UTCA 6. 5/2.
 • ADÓSZÁM:
  18102808-1-42
 • IBAN:
  HU92 1199 1092 0617 9234 1000 0001
 • SWIFT:
  GIBAHUHB
 • WEB:
  magyarfilmtavasz.com
  hungary.art.pl
 • EMAIL:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.